Sant Sebastià 2023

Programa d'actes de Sant Sebastià

- Divendres 20:

  •     * 11:30h Missa St Sebastià a l’ Església Parroquial de Sant Llorenç d’Hortons (1)
  •     * 12:30h Sardanes amb cobla Maricel a la Sala (2)
  •     * 19:00h ball de tarda amb el "Grup Loren" A la Sala del Consorci SCH (3)
  •     * 20:30h corre tapes (El Cafè -  Casa Font de l’Alzina – La biela – El Setrill – Mambo – Art de cuinar (a La Sala)) (4)
  •     * 23:30h concert  amb La Fresca, a la Sala del Consorci (SCH) (4)
  •     * Seguidament Dj Oriol Muso, al mateix recinte a la Sala del Consorci (SCH) (4)

- Dissabte 21:

  •     * 11:00h- 13:00h Taller de circ amb Panettone Brothers, a la Sala del Consorci (3)
  •     * 17:30 a 18:30h actuació pallassos Panettone Brothers a la Sala del Consorci (3)
  •     * 19:00h Correfoc a càrrec dels diables del Terrazel. El recorregut serà el C/Major des del C/Catalunya fins a l’encreuament del C/Diputació. (3 i 5)
  •     * 22:00h Obra de teatre del grup Kampikipugui: Que tinguem salut! a la Sala del Consorci SCH (7)

- Diumenge 22:

  •     * 17:30h Concert: Orquestra de Sant Llorenç d'Hortons, l'EMAP, a l'Església Parroquial de St Llorenç (1, 3 i 6)
  •     * 18:00h concert del quartet de veus Metropolitan Union, que interpretaran música barbersop, a l'Església Parroquial de St Llorenç (1 i 3)
  •     * Seguidament, focs artificials de fi de festa, tirat des de la Bassa Gran, a càrrec dels pirotècnics del Terrazel.  (3 i 5)
  1.  Església Parroquial de Sant Llorenç d’Hortons
  2.  Comissió de Sant Sebastià
  3.  Ajuntament de St Llorenç d’Hortons
  4.  La Marrinxa
  5.  Associació Amics del Terrazel
  6.  Escola de Música de l'Alt Penedès (EMAP)
  7.  Societat Cultural Hortonenca (SCH)

El dia 20 de gener, dia de Sant Sebastià, és festa local al nostre municipi. Tal i com citava textualment el Sr. Joan Castellà-Gassol l’any 1983, en el seu llibre “Història i Costums a Sant Llorenç d’Hortons, Sant Joan Samora i la Beguda” :

“Ja de temps immemorial aquesta població ha fet festa per la diada de Sant Sebastià, però l’any 1854 se renovà el vot amb motiu del Cólera perque es donà el cas de que mentres en els pobles veïns com Gelida, Masquefa, Sant Sadurní, etc., hi hagueren algunes invasions i quasi totes seguides de defunció, a Sant Llorenç no hi va haver ni en el poble ni en Sant Joan Samora que aleshores encara formava part de la parroquia ni en les poques cases del barri de La Beguda…Una pobra dona que venint de Barcelona se dirigia a Igualada, al arribar a la Beguda se sentí presa del mal i tingué de suspendre el viatge, agravant-se de tal modo que…..allí va morir, no encomanant-se el mal ningú; per lo que es resolgué com queda dit renovar la promesa de considerar lo dia de Sant Sebastià com festa votiva”

Els Goigs a Sant Sebastià són Patrimoni Immaterial del Sant Llorenç d'Hortons:

El goig s'ha transcrit literalment, respectant l'ortografia de l'original. Text antic revisat i adaptat per R. Vives i Sabaté. Música pel Mestre compositor Pere Vallribera:

"Goig en Lloança del Gloriós Màrtir Sant Sebastià. Devotament venerat a l'Església Parroquial de Sant Llorenç d'Hortons.Puix noblesa i sant valor/ vostre cor sempre mostrà:/ Siau-nos bon protector,/ màrtir, sant Sebastià!. Vostre pare és de Narbona,/ vostra mare és milanesa./ el llinatge, bé us abona/ puix sou de l'alta noblesa./ Per això l'Emperador/ us nomena capità. Siau-nos bon protector,/ màrtir, sant Sebastià!. Professant Vós la milícia,/ cristià éreu tot dia:/ vivíeu net de malícia/ estimant Crist amb follia./ Per això, cohortador,/sou de tot bon cristià./Siau-nos bon protector,/ màrtir, sant Sebastià!. Ja l'Emperador s'ennova/ de que Jesús defenseu;/ llavors diu que això prova/ que Vós el deshonoreu./ Vós li parleu amb amor,/ mes ell us fa condemnar./ Siau-nos bon protector,/ màrtir, sant Sebastià!. El butxí ben ferm us lliga/ i aviat cruels sagetes,/ amb greus dolors i fatiga/ us deixen les carns desfetes./ Fins que sense compassió/ per extint us van deixar./ Siau-nos bon protector,/ màrtir, sant Sebastià!. Guarit per divina sort,/ altre cop apareguéreu/davant del tirá i més fort,/ sa follia reprenguéreu./ Llavors amb immens furor,/ cruel mort us féu donar./ Siau-nos bon protector,/ màrtir, sant Sebastià!. Vostre cos, féu que deixéssin/ mal gitat en terra impura,/ fou en va que això féssin/ doncs algú en treure-us s'apura./ Santa Irene, com tresor,/ en digna fossa us posà / Siau-nos bon protector,/ màrtir, sant Sebastià!
Sant que sou, contra la pesta,/ advocat que sens tardança,/ens ajuda quan feresta,/ a ferir les gents es llança./ Sant que sou sempre el millor/ metge que ens plau d'invocar./ Siau-nos bon protector,/ màrtir, sant Sebastià!. Us estima i amb gest noble,/ per pregar-vos té dalera,/ Sant Llorenç d'Hortons, un poble que en silenci i pau prospera./ Màrtir sant, que amb abundor,/ cèlics béns us plau donar./ Siau-nos bon protector,/ màrtir, sant Sebastià!
Puix noblesa i sant valor/ vostre cor sempre mostrà:/ Siau-nos bon protector,/ màrtir, sant Sebastià!"

Història:

Els goigs són cançons populars o poesies de caire religiós, adreçades als sants, santes, la Mare de Déu o Crist i tradicionalment es canten en les festivitats religioses. Acostumen a tenir dues parts: a la primera s'explica la vida, miracles i martiri del sant; mentre que a la segona se li fan peticions de protecció per a la comunitat.
La tradició dels goigs té els seus orígens en la representació dels misteris medievals. La primera vegada que es troba documentada la paraula goigs és a la Crònica de Ramon Muntaner (1325-1328), on consta que ja se'n cantaven, i el primer text conegut de goigs són els Goigs de Nostra Dona, conservats al manuscrit del Llibre vermell de Montserrat (de final del segle XIV). Els gremis i confraries, especialment la del Roser, popularitzen els goigs dels seus patrons respectius.
Malgrat tot, els goigs tal i com els coneixem i es canten actualment cal situar-la a partir de la determinació del Concili de Trento (1645), de potenciar la pietat popular a través d'aquest tipus de manifestacions litúrgiques. El gran moment de creació dels goigs fou el segle XVII, quan totes les esglésies parroquials, així com les capelles i capelletes més petites foren dotades d'aquestes manifestacions. Es desconeix el creador de la lletra i la música dels goigs, però quasi bé tots foren editats per impremta durant les primeres dècades del segle XX, i les músiques foren recompostes i arreglades també durant aquest període.

Darrera actualització: 23.01.2023 | 11:34
Darrera actualització: 23.01.2023 | 11:34