El ViArt torna amb més força que mai: 1.200 copes venudes per tastar vins
Centenars de persones van gaudir de la fira que acull anualment Sant Llorenç d’Hortons i que fusiona vins i caves ecològics, biodinàmics i naturals amb l’art
Èxit absolut del ViArt 2022. Sant Llorenç d’Hortons va acollir el dissabte 9 d’abril aquesta fira de caràcter anual que va néixer al municipi ara fa 10 anys amb la voluntat de fusionar els vins i els caves ecològics, biodinàmics o naturals amb l’art i les seves diferents expressions: pintura, música, dansa, gastronomia, etc. Centenars de persones van gaudir de les activitats programades el cap de setmana i van omplir els carrers del poble en un ambient lúdic i festiu.
De fet, l’assistència de gent va superar totes les expectatives, i pràcticament es va triplicar en comparació amb la d’altres anys: enguany es van vendre aproximadament 1.200 copes, mentre que en la darrera edició presencial se’n van vendre unes 480. D’altra banda, els cellers que hi eren presents van vendre 4.000 tiquets per consumir els seus vins, superant amb escreix els 1.700 tiquets que s’havien venut en edicions anteriors.
La fira va obrir portes a les 11 hores, amb parlaments de l’alcalde, Jordi Ferrer; el regidor de Cultura, Jaume Julibert; i el president del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, Xavier Lluch, i poc després hi va haver al Carrer Major una actuació per part de la Xaranga, de l'EMAP. Seguidament, Apocadixie Cotton Pickers, una banda de jazz i swing, va amenitzar el matí amb una animada actuació, i a les 12 hores va tenir lloc a La Sala el tast de vins dels cellers del ViArt, dirigit per Rubén Parera.
També es van realitzar activitats pels més petits , com un taller de baldufes de fusta cromàtiques o un altre per descobrir el món de la llana, que van penjar el cartell de complet abans de començar. Ja a la tarda, el grup Terrassa Breaking va fer a La Sala una exhibició de breakdance, amb gran assistència de públic, i a les 18 hores va ser el moment de l’actuació castellera dels Vailets de Gelida. Paral·lelament, hi va haver temps per a intercanviar plaques de cava.
Seguidament hi va haver tres passis de microteatre a càrrec de la companyia Trapelles -on es van haver de posar més cadires de les previstes, superant de llarg les 100 entrades entre les tres sessions-, i la fira va finalitzar amb l’inici de l’actuació musical “Al Rico Koco” a La Sala a les 22 hores.
Un altre dels grans beneficiats a la vila, van ser els comerços i la restauració, que al llarg del dia van tenir plens els seus establiments atenent als turistes que van venir.
A banda de la fira i de tots els actes que van tenir lloc el dissabte, també es va programar una activitat el diumenge 10 d’abril: una caminada d’uns 9,5 km dels ‘Caminaires’ amb una visita guiada i un tast de vins al celler Vins El Cep.
El regidor de Cultura, Jaume Julibert, ha celebrat “l’èxit absolut i rotund del ViArt, la fira insígnia del nostre poble”, i ha destacat que “els carrers feien molt de goig amb tanta gent gaudint”. Alhora, s’ha mostrat orgullós pel fet d’haver pogut “atraure molta gent que ha consumit tant a la fira com en els establiments de la vila, el que suposa un canvi evident en relació les fires que s’havien fet fins ara”.
“Cellers, artesans, restauradors i artistes ens van manifestar la seva alegria per com la gent s'ha bolcat en la fira, i tots els comentaris dels visitants van ser positius pel fet de descobrir un municipi especialment bonic i una fira carregada d'actes i de productes de qualitat”, ha conclòs Julibert.
VIII Concurs de Pintura Ràpida Memorial Salvador Alibau
El ViArt va acollir, com ja és tradició, el VIIIè Concurs de Pintura Ràpida Memorial Salvador Alibau, que té per objectiu promocionar la pintura dins del marc cultural del municipi. El jurat del concurs estava format pel regidor Jordi Planas, la pintora Isabel Fuentes, i pel professor de pintura Pep Andrade.
Aquests van ser els guanyadors/es i els premis que es van endur:
- Adult:
- 1r Premi ViArt: José Manuel Aznar Díaz, 400 euros
- 2n Premi ViArt: Josep Millàs Chia, 200 euros
- 3r Premi Viart: Mª José Escuder López, 200 euros
La filosofia del ViArt
Els cellers que van participar en aquest esdeveniment tenen com a denominador comú una agricultura que mostra respecte pel medi ambient i una mínima intervenció durant el cicle de la vinya i l’elaboració del vi. Des de la terra, a les vinyes, fins el producte final, el vi. Així, els cellers que van ser-hi presents treballen amb una agricultura basada en la biodiversitat i l’astronomia, i tenen un estil de vida que entén que la terra és un organisme viu i receptiu.
El motiu pel qual els cellers i els artesans participants al ViArt comparteixen aquest ADN és pel Terrazel, un espectacle que caracteritza i simbolitza la manera de ser i pensar de Sant Llorenç d’Hortons: una metàfora de la lluita entre les forces de la natura i la destrucció que provoca l’home envers ella. El Terrazel es representa cada 10 d’agost al municipi, dia de Sant Llorenç i cor de la Festa Major.