Sant Joan Samora celebrarà la Festa del Roser el diumenge 8 de maig

Dijous, 28 d'abril de 2022 a les 00:00

Hi haurà la tradicional missa amb la benedicció de les garlandes, i havaneres a càrrec del grup La Barca Mitjana

Sant Joan Samorà celebrarà la Festa del Roser el diumenge 8 de maig. A les 12 hores tindrà lloc la missa a l’Ermita, on seran beneïdes les garlandes, tal i com marca la tradició. En acabar, es repartiran aquests dolços als assistents, acompanyat amb porrons de vermut, vi, vi ranci, moscatell i cava. Tot aquest beure és gràcies a la col·laboració del Celler Agro Eco Samora, el Celler Finca Parera i a la Bodega Sant Joannes. Seguidament hi haurà havaneres  amb el grup La Barca Mitjana.

Tothom que vulgui fer una comanda de garlandes ha de fer l’encàrrec abans del dia 3 de maig, al Pere Carafí, trucant a un d’aquests dos números de telèfon: 937713383 – 692181198. El preu de cada garlanda és de 9 euros.

A continuació podeu llegir un text facilitat pel Pere Carafí i els veïns i veïnes de Sant Joan Samora sobre la Festa del Roser:


Història i records de la festa del Roser

Escric aquestes ratlles en homenatge a totes aquelles persones que van Viure la festa i que ara no hi són.

A Catalunya, entre les devocions marianes més esteses del mes de maig destaquen les festes en honor de la mare de Déu del Roser Aquí, al nostre poble, també ho celebrem. És la nostra festa major petita.

No tenim dades exactes de quan va començar aquesta festa, però sí que podem calcular que té més d'un centenar d'anys per un document trobat que data del 1864.

Expliquen els avis que originàriament la festa se celebrava el dia 7 d'octubre. Però feia de mal festejar perquè les cases encara estaven enfeinades a les vinyes collint raïm, i decidiren traslladar-la el segon diumenge de maig.

La característica més dolça de la nostra festa ha estat sempre la garlanda. Una mena de tortell ensucrat que antigament feien les noies del poble amb nous i farina que recollien per les cases i que més tard s'encomanarà fer a l'antic forn de pa del poble de Santa Fe de la Granada del Penedès, a la casa d'en Cristòbal Sadurní que actualment només treballa pel Roser i per Pasqua. La garlanda és feta com un tortell alt i ondulat amb pasta molt consistent, com de pa moreno, amb deliciós regust de comí i el secret de la casa, que fa que moltes pastisseries dels pobles veïns l'hagin volgut imitar sense sortir-ne mestres.

Les garlandes eren portades fins a Gelida dalt del tren, dins d'uns coves, i en arribar a l'estació ja les esperava un carro per carregar-les i portar-les cap a Sant Joan. Una de les anècdotes que es recorden dels seus viatges en tren, és que un any, en arribar, van trobar un dels coves remenats i un tortell de menys: segurament va servir per fer passar la gana del maquinista llaminer! Ara les garlandes ens arriben per carretera el mateix dia, de bon matí.

Al poble l'envoltaven sis masies: Ca n'Almirall, Can Bosch, Can Carafí, Can Rimundet, Can Casanoves i la Casa Gran.

Cada any, l'amo d'una de les masies s'encarregava de pagar les despeses de la festa. D'hora del matí, tot el poble sortia cap a l'església tot passejant, on celebraven l'ofici religiós que consistia en la benedicció de les garlandes a l'interior de l'església, la processó al voltant de l'església acompanyant la imatge de la Mare de Déu tot cantant els Goig del Roser i entrant altre cop per escoltar la missa. Era costum també, en aquesta diada, que la mainada celebrés la primera comunió.

De garlandes se'n feien una per al capellà, una per als escolans i una per al cor. També se'n feien dues en forma de coca, una era regalada a l'amo de la casa que l'any seguint pagaria la festa i l'altre era tallada a bocins i es repartia a tots els veïns. A la sortida de l'església se subhastaven les garlandes restants que eren tantes com imatges de sants hi havia dins l'església. Tornant cap a casa, la gent del poble passava per cal Quico a recollir la garlanda que havien encomanat dies abans, i a les postres del dinar tothom en menjava acompanyant-la amb crema o mistela de la casa.
Un cop dinats i païts, se'n tornaven a l'església on passaven el rosari i acomiadaven el dia amb una gran ballada a l'era de la Casa Gran.
A l'esclat de la guerra civil, va haver-hi un petit parèntesi, que va durar del 1936 fins al 1940, en què es va tornar altre cop a la festa.

A partir del 1955 van introduir-hi una variant. el mossèn que aleshores hi havia, Jaume Civil, va voler que el tou de noies que hi havia al poble portessin les garlandes i acompanyessin la imatge de la verge durant la processó. Les duien damunt unes safates florades amb robes blanques i amb puntes fetes a mà.

El 1974 la mala salut del mossèn i la impossibilitat de trobar-li un substitut, va fer que aquell any no es celebrés la missa, no per això, la gent del poble va deixar de menjar la garlanda a les postres del dinar. El 1975, i fins al 1980, el capella de Sant Esteve Sesrovires venia a dir misses només les diades assenyalades, I va canviar l'horari de les 10 del matí, a la 1 del migdia. Aquest horari no va agradar gaire als amos de les masies, era massa tard i decidiren no fer més la festa.

Llavors, en Jaume de Cal Quico va consultar al veïnat i alguns amos que encara quedaven a Sant Joan, i decidiren reprendre la festa amb alguns canvis: Es feien unes vuit garlandes que sortien igualment en processó darrera la imatge del Roser, portades per la canalla. S'oficiava després la missa, i en sortir, dues coques, després de beneïdes, eren tallades i repartides a la gent acompanyades d'un parell de porrons de mistela, i unes altres vuit garlandes eren subhastades a qui les volgués menjar.

I fins avui encara, la festa és viva. Alguns anys hi ha hagut ball al carrer, danses d'esbart, corals, havaneres... I sempre contents de rebre veïns de pobles del voltant que ens visiten aquest dia, i la trobada amb els nostres veïns de Sant Joan que els agrada reviure i recordar. Tant de bo que els que venen darrere no deixin perdre aquesta petita tradició i que continuïn gaudint la festa i mantenint-la per molts anys.

Darrera actualització: 28.04.2022 | 00:32