Participa en la consulta pública sobre el decret de vacunació obligatòria de la ràbia.
Volem saber la teva opinió.
Per participar en l’enquesta cal accedir al canal participa de la Generalitat de Catalunya, a través d’aquest enllaç.
L’Ajuntament de Sant Llorenç d’Hortons informa que des del passat 11 de novembre i fins el 12 de desembre de 2022 s’ha obert per part de la Generalitat de Catalunya el tràmit de consulta pública prèvia a l’elaboració d’un projecte de decret de vacunació obligatòria de la ràbia.
L’objectiu de la consulta és obtenir l'opinió de la ciutadania en general i dels sectors més relacionats amb els animals de companyia, sobre la conveniència de regular la vacunació de les espècies animals de gossos, gats i fures, per tal d'assolir una protecció adequada davant el risc que suposa la malaltia de la ràbia.
Per tal de participar en l’enquesta cal accedir al canal participa de la Generalitat de Catalunya, a través d’aquest enllaç.
La ràbia és una zoonosi (malaltia que es transmet d'animals a éssers humans) causada per un virus de la família Rhabdoviridae, gènere Lyssavirus. A dia d'avui, comprèn tretze virus o genotips diferents.
El virus de la ràbia infecta animals domèstics i salvatges. Els gossos són els principals hostes i transmissors de la ràbia, encara que també en són hostes altres animals salvatges com ara guineus, ratpenats, fures i felins.
Aquest virus es transmet a les persones mitjançant el contacte amb la saliva infectada (mossegades i esgarrapades). A mesura que es propaga pel sistema nerviós central es produeix una inflamació progressiva del cervell i la medul·la espinal que acaba provocant la mort.
Segons l'Aliança Global per al Control de la Ràbia (GARC, per les seves sigles en anglès), s'estima que la ràbia causa cada any 59.000 morts arreu del món, principalment a Àfrica i Àsia. A Europa, ha provocat algunes morts en països d'Europa de l'Est, a causa de la transmissió d'animals salvatges (guineu vermella) o domèstics (gossos i gats).
Espanya ha estat lliure de ràbia terrestre des de l'any 1978. Únicament a Ceuta i Melilla hi ha casos importats de ràbia en gossos, esporàdicament, atesa la seva proximitat amb el Marroc, país on la ràbia és endèmica. Tanmateix, hi ha dos genotips del virus de la ràbia que circulen en ratpenats autòctons a Espanya. Pel que fa a la ràbia humana, no se n'ha produït cap cas des de l'any 1966.
A Catalunya, l'any 2013 va haver-hi un cas importat de ràbia en un gos que va estar tres mesos al Marroc. El reforç de la vigilància va permetre descartar l'existència de transmissió autòctona de ràbia en animals domèstics terrestres atès que no se'n van detectar casos ni en animals domèstics ni en persones.