L’escriptora afganesa Nadia Ghulam, al Casal d’Estiu de Sant Llorenç d’Hortons
El grup d’infants mitjans i grans va elaborar uns estels per la pau que van fer volar al pati de l’Escola Pau Casals
El dimecres 6 de juliol l’escriptora afganesa Nadia Ghulam va visitar Sant Llorenç d’Hortons per impartir un taller al casal d’estiu del municipi. L’eix del casal és ‘Un estiu per transformar el planeta’, on a través dels quatre elements de la matèria -aigua, terra, foc i aire- els infants descobreixen els reptes que existeixen per transformar el planeta i aconseguir que les persones puguin viure en equilibri amb altres formes de vida sota un desenvolupament sostenible. En resum: gaudir de l'estiu, jugar, riure, compartir, observar, pensar, crear i sentir... per transformar el planeta.
Va ser precisament parlant de l’element aire on va participar la Nadia, i el grup d’infants mitjans i grans va elaborar uns estels per la pau que van fer volar al pati de l’Escola Pau Casals, on es fa el casal d’estiu, que va començar el 27 de juny i acabarà el 29 de juliol.
Nadia Ghulam
La Nadia Ghulam Dastgir va néixer a Kabul (Afganistan) el 1985. La seva vida, com la de tantes altres dones afganeses, està marcada per les conseqüències d’una cruenta guerra civil, de la fam i del règim talibà. Però tals adversitats no van poder frenar-la i la Nadia va aconseguir tirar endavant gràcies al seu enginy i coratge, fent-se passar per un noi durant deu anys per així poder alimentar la seva família. Va ser el seu caràcter sociable el que la va portar a col·laborar amb una ONG a través de la qual va arribar a Catalunya, la seva nova llar.
Ja plenament assentada al nostre país, la Nadia va voler explicar la seva història, i ho va fer amb la col·laboració de la periodista Agnès Rotger en la novel·la El secret del meu turbant (Edicions 62, 2010). L’obra es va fer amb el prestigiós premi Prudenci Bertrana l’any 2010, i va aconseguir una gran valoració de la crítica nacional.
Amb la representació de la peça de teatre documental que porta el seu propi nom, Nadia, i sota l’atenta direcció de Carles Fernández Giua, s’ha mostrat al gran públic detalls més íntims i personals de la seva difícil vida a la Kabul dels pitjors anys de la guerra. Aquesta obra teatral ha aconseguit també un gran èxit, i se segueix representant tant al nostre país com a l’estranger.
Cal esmentar, també, que la Nadia va publicar al costat de Joan Soler i Amigó el llibre Contes que em van curar (Columna, 2014), un bellíssim recull de les històries que la seva mare li explicava a l’hospital durant la seva convalescència a conseqüència de les ferides produïdes per la bomba que li va canviar la vida.
L’any 2016 la Nadia va publicar al costat de Javier Diéguez la seva segona novel·la, La primera estrella del vespre (Plaza & Janés, 2016). Es tracta d’una novel·la basada en fets reals que explica les vivències diàries de dones lluitadores, afganeses, en un país que pateix un conflicte armat rere l’altre des de fa ja més de quaranta anys. Finalment, l’any 2021 va rebre el premi Mujeres Progresistas en la categoria internacional, atorgat per la Federación de Mujeres Progresistas.