Laura López Granell, Sònia Moya i Josep Manel Vidal pugen aquest estiu a l’escenari del “D'Hortons. Poetes a la Bassa Gran”, sota la coordinació literària de Ricard Garcia
El recital de poesia tindrà lloc el 7 de juliol en aquest emblemàtic espai de Sant Llorenç d’Hortons, consolidat amb només sis edicions com un dels certàmens poètics amb més projecció i qualitat del territori.
El pròxim divendres 7 de juliol la Bassa Gran de Sant Llorenç d’Hortons acollirà la sisena edició del “D’Hortons. Poetes a la Bassa Gran”, el recital anual de poesia organitzat per l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Sant Llorenç d’Hortons amb l’objectiu d’acostar a la població -en un entorn natural i patrimonial de gran encant- la figura i obra d’alguns dels poetes emergents i més rellevants de l’actual escena poètica catalana.
El recital tindrà lloc a partir de les 22 h amb entrada gratuïta i amb les portes obertes a tothom. I és que en l’essència d’aquest esdeveniment hi ha la ferma voluntat de posar en escena i reivindicar el talent i la qualitat artística i poètica del país i fer-la arribar a tots els públics.
El “D’Hortons. Poetes a la Bassa Gran” d’aquest 2023 estarà coordinat pel poeta hortonenc Ricard Garcia i sobre l’escenari hi pujaran tres poetes: Laura López Granell, Sònia Moya i Josep Manel Vidal, qui dialogaran i recitaran la seva obra davant el públic assistent. Tot plegat, sota l’encant d’una nit d’estiu i d’un espai icònic i punt de trobada referent de Sant Llorenç d’Hortons: la Bassa Gran.
Antigament, aquest emplaçament emblemàtic del municipi havia esdevingut punt de trobada de les dones que anaven a fer la bugada; de fet, encara s’hi conserva el safareig públic. I també era l’espai on s’omplien els càntirs d’aigua fresca i s’aprofitava per a xerrar sobre què es coïa al poble.
La font de la Bassa Gran està situada justament al final de Sant Llorenç d’Hortons i esdevé una mena de frontera entre el casc urbà i l’entorn natural. Per tot plegat, la Bassa Gran és l’escenari ideal i idoni on acollir propostes com el “D’Hortons. Poetes a la Bassa Gran”.
I és que aquest esdeveniment és molt més que un recital de poesia. És un punt de trobada, un espai per a la paraula, un lloc on gaudir de converses disteses, i una oportunitat per a gaudir de primera mà d’una de les expressions artístiques amb més tradició a casa nostra. Així, al final de la vetllada, el públic assistent també podrà prendre una copa de vi o cava de manera distesa, conversar amb els poetes convidats i adquirir la seva obra.
Sònia Moya Villanueva
Nascuda a Cerdanyola del Vallès l’any 1981, exerceix la docència des del 2005. Des de llavors, indaga dins i fora de l’aula en l’eestudi de la paraula com a eina de transformació social. En aquest sentit, col·labora en el Cicle Tocats de Lletra de Manresa des de l’any 2008 i coordina el club de lectura de poesia de la Biblioteca Ateneu Les Bases des del 2013.
Convençuda que la poesia ha de canviar el món, treballa per la seva comprensió i gaudi com a eina d’ensenyament des d’una triple perspectiva: amb el propi alumnat, amb d’altres docents (Pla Lector del Bages Sud, formació a professorat) i amb intervencions poètiques a primària i secundària.
Ha publicat “Gramàtica de l’equilibri” (Galerada, premi de poesia Amadeu Oller 2010), “Plutó” (Témenos, 2015, premi Mossèn Narcís Saguer 2014), “Intersecció de conjunts” (Témenos, Col·lecció Lai, 2017), “Càntara” (Témenos, Col·lecció Lai, 2018) i “Silur” (Meteora, 2019, premi de poesia Narcís Lunes i Boloix 2018).
Viu la poesia d’una manera holística, i per això ha treballat amb professionals de la música com Pau Ruiz, Celeste Alías, Santi Careta, María Di Pace, Àlex Reviriego, Manel Fortià o Marta Roma, de les arts plàstiques com Txema Rico, Quim Moya, Mariona Vilaseca o Gill Bradley, o de la dansa com Maria Ribera, Laura Bataller o Mònica Vergés. Part de la seva obra ha estat traduïda al castellà, al grec i al portuguès. Per a més informació podeu visitar el web www.soniamoya.com.
Laura López Granell
Nascuda a Barcelona el 1968, escriu poesia des dels 12 anys i fa de professora a l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès des de la seva fundació, ara fa 25 anys. Hi fa classes de llegir i escriure poesia, narrativa, creativitat, i d’assessora literària. Condueix el club de lectura de poesia de la llibreria Nollegiu des de fa tres anys.
És autora dels llibres de poesia “Itineraris”, “Forat i Coratge”, i del recull “Ombra de veu” dins del llibre col·lectiu “Baix Continu 2023”, que comparteix amb les poetes Nati Soler i Zoraida Burgos.
Josep Manel Vidal i Juan
Nascut a l’Alcúdia de Crespins l’any 1965, és treballador de la docència i escriptor. És autor del poemari “El teu nom és un ésser viu” (Germania, 2011) i “La fràgil arquitectura dels teus gestos” (Onada Edicions, 2014), aquest darrer guardonat amb el Premi de Poesia Josep M. Ribelles de la Vila de Puçol 2013.
Ha estat Premi Francesc Bru de Poesia 2013 de la Vila de Canals amb “Tots els colors de la tardor”, i Premi Antoni Ferrer de Poesia 2015 a l’Alcúdia de Crespins per “El cor mineral de la margarida”. El setembre de 2016 va aconseguir el Premi Soler i Estruch de Narrativa a Castelló de la Ribera pel treball “La llum de les estrelles mortes” (Bullent), el primer exercici de narrativa.
El 2017 va ser reconegut amb el Premi Festa d’Elx de poesia amb el llibre “Aquelles solituds d’on veníem” (Edicions Bromera). El 2018 va ser Premi Maria-Mercè Marçal de Poesia per “L’endemà de totes les fosques”, en la seua vintena edició, obra que va publicar Pagès Editors. “Tots els dies seran setembre”, 36è Premi de Narrativa Vila de Puçol, és la segona incursió que l’autor fa en la narrativa de relats.