Activat el Pla d’excepcionalitat per sequera
Dilluns, 20 de març de 2023 a les 00:00
Entren en vigor diferents mesures de restricció d’aigua per a fer front a la sequera a Catalunya.
La Generalitat de Catalunya ha decretat l’estat d’excepcionalitat per sequera del sistema Ter-Llobregat i de l’aqüífer del Fluvià Muga; i entren en vigor en diferents municipis de tot el país -entre ells, Sant Llorenç d’Hortons- mesures extraordinàries i urgents per a fer front a la sequera.
Mesures comunes
- L’Agència Catalana de l’Aigua distribuirà els recursos disponibles per als diferents usos de manera proporcional a la criticitat de les reserves.
- Les extraccions d’aigua dels aqüífers s’hauran d’adequar al règim que preveu el Pla de sequera per a cada escenari.
- Les dotacions de consums d’aigua per a l’abastament de la població (litres per habitant i dia) no superaran els límits establerts en el Pla de sequera per a cada escenari.
- L’Agència Catalana de l’Aigua podrà establir modificacions temporals dels aprofitaments de l’ús del domini públic hidràulic (concessions, autoritzacions d’aprofitament o d’abocament) i aturar la tramitació de nous aprofitaments d’aigües superficials i subterrànies mentre duri la sequera
- Els ens titulars dels abastaments en alta fixaran els cabals a distribuir per als serveis d’abastament domiciliari d’acord amb les directrius del Pla i hauran de facilitar la càrrega de cisternes d’aigua als municipis que es trobin en situació imminent de desabastament
- Només s’autoritzarà la celebració de proves esportives als rius sempre que no comportin una pèrdua dels recursos embassats ni afectin la qualitat de l’aigua.
- El règim de cabals de manteniment podrà ser objecte de modulacions temporals en situacions excepcionals de sequera.
- Els aprofitaments hidroelèctrics funcionaran en règim estrictament fluent o d’acord amb el règim que estableixi l’Agència Catalana de l’Aigua en el cas dels que es troben al peu dels embassaments.
Mesures de gestió
S’intensifica la reducció de les extraccions d’aigua dels embassaments, especialment pel que fa als usos no prioritaris.
- La producció d’aigua dessalinitzada s’incrementa progressivament del 75-100%.
- S’incrementa fins el màxim establert pel Pla el règim d’extraccions d’aigua dels aqüífers i pous recuperats.
- S’autoritza el retorn d’aigües regenerades al riu Llobregat.
Mesures d’estalvi
Es prohibeixen determinats usos en les activitats urbanes.
- Reducció de la dotació de reg agrícola en un 40% o la substitució de part dels cabals destinats a reg agrícola per aigües regenerades.
- Reducció del 15% dels consums d’aigua dels usuaris industrials.
- Reducció del consum d’aigua en els usos recreatius (15% en usos assimilables a urbans i 50% en reg).
- Resta prohibit l’ús d’aigua per al reg de jardins i zones verdes de caràcter públic o privat (excepte el reg de supervivència d’arbres o plantes que es farà gota o a gota o en regadora).
- Queda prohibit el reg de gespa en tots els casos, excepte en superfícies destinades a pràctica federada d’esport, o aquell reg que es faci reutilitzant aigües de pluja recollides de les teulades o bé aigua regenerada de les depuradores.
- Es prohibeix la neteja de carrers, clavegueram, paviments, façanes o edificis amb aigua potable.
- Només es pot fer ompliment parcial de piscines d’aigua dolça que disposin de sistemes de recirculació i sempre amb les quantitats mínimes per garantir la qualitat sanitària de l’aigua; i en centres educatius, les piscines desmuntables de menys de 500 litres destinades al bany d’infants.
- S’estableix un dotació màxima de 230 litres per habitant i dia.
Per a més informació podeu consultar aquest enllaç